Se opp for "Bulkedagen"

...eller se helst på veien!

Kombinasjonen glatt føre, mørke og førjulsstress skaper en av kalenderens minst hyggelige trafikkmerkedager. Rundt 22. desember hvert år kommer dagen som ofte blir kalt for «Bulkedagen». Ikke bli en del av statistikken dette året.

To biler har kollidert i et kryss - Klikk for stort bilde

Flere faktorer skaper trafikkfenomen

Hva er det som gjør tiden rundt den 22. desember til den perioden i året der det bulkes flest biler i Norge? I følge Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, er årsaken at flere uheldige krefter når sitt maksnivå samtidig.

– I perioden før jul skjer det en del med oss som trafikanter. Vi opplever knapphet på tid. Det er veldig mye som skal skje i en kort periode. Det medfører høyere eksponering for trafikkulykker fordi det skjer mer transport i Julestria – enten det er til fots, i bilen eller på trikken. Det i seg selv øker sannsynligheten for skader, forteller han.

– Det at vi øker aktivitetsnivået fysisk er en ting, men vi øker også det psykiske aktivitetsnivået. Det gjør at vi i lavere grad klarer å holde fokus på det som er viktigst når vi er ute på veien, nemlig trafikksikkerheten. Når dette kombineres med mer trafikk, økt stressnivå, mørke og utfordrende kjøreforhold, skapes fenomener som Bulkedagen, forklarer Johansen videre.

Kjære bilfører – hold deg trygg i trafikken på Bulkedagen:

  • Når det er økt risiko bør du øke sikkerhetsavstanden. Pass på å skape ekstra god plass for bilen som ligger foran deg.
  • Hold generelt lavere fart enn ellers. Det er noe av det lureste du gjør i denne perioden.
  • Husk på mengden ryggeulykker på Bulkedagen. Det smarteste du gjør er å rygge inn på parkeringsplassen når du parkerer. Dermed slipper du å rygge ut i trafikkstrømmen på veien hjem.
  • Ta deg ekstra god tid og behold kontrollen. Ikke la deg stresse eller presses til å ta dårlige valg av folk som venter på parkeringsplassen din eller utålmodige fotgjengere.
  • Ikke glem at det er store forskjeller på kjøring, parkering og rygging i desember og juli. Du bør ikke undervurdere hva isete ruter, dårlig sikt og både ditt og andres stress gjør med deg og andre mennesker i trafikken.

Kjære fotgjenger – hold deg trygg i trafikken på Bulkedagen du også:

  • Forbered deg på flere uoppmerksomme bilister. Ikke undervurder stressnivået og den manglende graden av oppmerksomhet fra sjåføren bak rattet på biler du møter.
  • Sørg for å være synlig – også i områder med gatelys. Å være mest mulig synlig i vintermørket betyr å bruke refleks, og områder med gatelys gir en falsk trygghet.
  • Husk den gode, gamle regelen om å ikke stole for mye på andre i trafikken. Vær sikker på at bilførerne har sett deg og faktisk er klare til å slippe deg over. Om du ikke er sikker, så venter du til det er mulig å krysse veien helt trygt.
  • Ta deg tid, stress ned. Du kommer tidsnok frem.