Rygg inn - kjør ut!

Vi tillater oss å minne om at det er lurt å RYGGE INN-KJØRE UT! når man skal parkere (der det er mulig).

Bakgrunn

Uhell og alvorlige ulykker skjer på parkeringsplasser i forbindelse med biler som rygger ut, og særlig små barn er utsatte. Velger man å rygge inn (der det er mulig) og kjøre ut har man redusert risikoen betraktelig.

Mange velger å kjøre rett inn i parkeringslommen når de kommer til parkeringen, fordi dette kanskje oppleves som det enkleste der og da. Men å parkere med fronten inn kan fort medføre ulempe når du skal forlate plassen. Du har dårligere oversikt over omgivelsene når du rygger ut sammenlignet med når du rygger inn.

Selv om farten er lav, skjer det ofte ulykker/uhell i forbindelse med parkering. Forsikringsselskapene melder om over 100 000 årlige ryggeuhell og utbetalinger på flere hundre millioner for bilskader.

For å unngå å bulke, eller i verste fall kjøre på noen, er det faktisk lurt å RYGGE INN på parkeringslommen og parkere med «nesa» ut. Da kan du KJØRE UT når du skal reise.

Klikk for stort bilde

Hvorfor RYGGE INN - KJØRE UT?

  1. Du har bedre oversikt over parkeringsplassen når du kommer kjørende inn. Derfor er det smartere å rygge inn i en parkeringslomme når du kommer, enn når du forlater parkeringsplassen.
  2. Parkeringsplassen kan være oversiktlig og ha god plass når du parkerer, men kan fort bli full og uoversiktlig når du skal kjøre ut.
  3. Andre har bedre oversikt over deg. Det er lettere å bli oppmerksom på en bil som er i ferd med å rygge inn i en parkeringslomme enn når den er i ferd med å rygge ut. Da vil det være enklere for gående og andre kjørende å ta forhåndsregler.

Derfor oppfordrer vi deg til å RYGGE INN - KJØRE UT (i de tilfeller der det er mulig) når du skal parkere bilen.

Les mer om temaet på Trygg trafikks nettsider.