Trafikksikker kommune | Oktober

Vi går nå inn i en tid hvor det blir tidligere mørkt og refleksbruk blir ekstra viktig, månedens tema og budskap er derfor refleksbruk. Har du opplevd å nesten kjøre på noen i mørket? Eller at bilene har kjørt altfor nær deg? Da er du ikke alene! Bruk refleks så blir du synlig i trafikken.

Mange nestenulykker

Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og SpareBank1 høsten 2017.  Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.

Kun 4 av 10 bruker refleks

Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger over hele landet for å finne ut hvor mange som faktisk bruker refleks. Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna.

Flest ulykker i byene

De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Sekundene teller

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.