Foreldresupport, et døgnåpent, anonymt og gratis lavterskeltilbud

Foreldresupport er et samarbeidsprosjekt mellom Mental Helse Hjelpetelefonen og Stine Sofies Stiftelse.

Mental Helses hjelpetelefon drifter det landsomfattende tilbudet og Stine Sofies Stiftelse står for opplæringen av medarbeidere som skal betjene telefonen/chatten sammen med andre relevante fagpersoner fra bl.a. Kripos, tidligere helsesykepleier Solveig Ude m.fler.

Foreldresupport er en egen support telefon og chat for vordende og nybakte foreldre. Hver dag, hele døgnet er telefonen og chatten tilgjengelig for den som trenger hjelp, støtte eller veiledning i utfordrende situasjoner der gråt, lite søvn og mye stress kan true tryggheten. Fra 15.03.20, i etterkant av iverksatte smitteverntiltak, utvidet Foreldresupport målgruppen sin til også å omfatte omsorgspersoner til alle barn i skolepliktig alder. En støtte for omsorgspersoner i ulike situasjoner, og med ulike utfordringer.

Foreldresupporttelefonen er et nytt og forebyggende tiltak for å styrke bekjempelsen av vold og overgrep i nære relasjoner jmf Regjeringsplattformen og skal gi støtte til foreldre og andre omsorgspersoner i forkant av og når de står i krevende situasjoner, slik at de ikke utøver vold mot barnet eller hverandre.

Målet er å gi gode strategier via telefon eller chat for å utøve en trygg og god omsorg selv om hverdagen kan være krevende. Det å ha en fortrolig fremmed man kan ringe til/kontakte hele døgnet, særlig når tjenesteapparatet er stengt og nettverket sover, kan redusere risikoen for at barnet utsettes for vold eller blir vitne til vold. Dette støttes av både helsefagpersonell og Kripos for å nevne noen.

Hver dag, hele døgnet – også i hele sommer- vil telefonen og chatten være tilgjengelig for den som trenger hjelp, støtte eller veiledning- eller bare noen å prate med om stort og smått.

Foreldresupport erstatter ingen offentlige tilbud og alle veilederne er spesialtrente i å trygge barnet og situasjonen samt å kartlegge hvorvidt det kan være snakk om et sykt barn slik at legevakt er rett sted å henvende seg.